Årets Designer 2019
Emma Olbers utsedd till Årets Designer 2019
Ett starkt engagemang för miljövänlig och hållbar design och noggrant utvalda material som är både estetiskt tilltalande, klimatsmarta och går att återvinna – oavsett hur små eller stora projekt hon tar sig an. Det är några av anledningarna till att Emma Olbers är Årets Designer 2019 av tidskriften Rum Design.
Tidskrifterna som utgör Rum är ledande branschtidningar inom design, arkitektur och inredning. Varje år utser Rum-tidningarna i samarbete med en högkvalificerad jury fem vinnare som tilldelas Årets Rum – en utmärkelse som delades ut för första gången 2014, och som idag räknas som ett mycket prestigefyllt designpris i Sverige. När priset nu delas ut för sjätte året står ordet demokrati i tydligt fokus – något som också i högsta grad återspeglas i klimatfrågan.
Juryns motivering lyder:
Möbeldesign på hög nivå med hänsyn till planetens resurser.
”Planetens resurser är en demokratifråga. Emma Olbers har haft miljö och etik i fokus för sitt designarbete länge. Genom sina konsekventa val av hållbara material och produktionssätt påverkar hon producenter och konsumenter att
göra mer miljövänliga val. Det spelar ingen roll om hon tar sig an en klassisk biblioteksinredning för nya Nationalmuseum eller en lampa för möbeljätten Ikea. Emma Olbers arbete genomsyras alltid av en stor respekt för naturen och på senare år har hon gjort sig känd som en av branschens främsta klimatkämpar.”
– Det är en stor ära att tilldelas utmärkelsen Årets Designer. För mig känns det extra roligt att Rum-tidningarna just i år uppmärksammar mitt engagemang för klimatet. Jag tror nämligen att det är just i år och nästa år som medvetenheten och förändringsviljan på allvar kommer att ta fart i Sverige. Vi måste ju alla nu försöka sänka våra koldioxidutsläpp för att klara klimatmålet på 1,5 grader. Sedan hoppas och tror jag att tekniken också snart kommer ikapp, säger Emma Olbers.
Emma har de senaste åren gjort sig känd som en av designbranschens främsta miljövänner och förespråkare för smartare konsumtion och mer genomtänkta val. Bra design ska enligt henne kunna hålla i flera generationer. Hennes miljömedvetenhet är mer eller mindre medfödd – Emma är uppväxt med jordbruk och en närhet till naturen, vilket på ett självklart sätt gett henne insikter om hur mycket energi som krävs för att till exempel föda djur eller odla grödor och skog.
Under 2018 stod Emma Olbers för ett av årets mest uppmärksammade designprojekt när hon omskapade Nationalmuseums klassiska och kulturskyddade biblioteksinredning. Hennes miljötänk var även här närvarande genom hela projektet. Till exempel togs nya stolsmodeller fram utifrån IVL Svenska Miljöinstitutets beräkningar över vilka träslag som står för minst koldioxidförbrukning. Stolarnas sitsar tillverkades av snabbväxande hampa och sjögräs – två material som är koldioxidpositiva. Dessutom togs en matta av Tencel, ett cellulosamaterial från snabbväxande skog, fram i samarbete
med Asplund.
För sitt arbete med Nationalmuseums bibliotek utsågs Emma Olbers nyligen också till Årets Miljöprofil i tidningen Residence Stora Formpris 2018
Om Årets Rum
Design- och arkitekturpriset Årets Rum delades ut för första gången 2014. Priset togs fram av förlaget It is Media, för att tillsammans med sina Rum-tidskrifter uppmärksamma Sveriges design- och arkitekturscen. Vinnarna i fem kategorier presenteras under galan Årets Rum som hålls förstå måndagen under Stockholm Design Week.
Årets jury utgjordes av arkitekten och designern Eero Koivisto på CKR, arkitekten Rahel Belatchew Lerdell på Belatchew Arkitekter, Clara von Zweigbergk och Shane Schneck på Hay, John Taylor, Chandra Ahlsell på Malmstens Linköpings universitet samt Cecilia Öfverholm, chefredaktör på tidskriften Rum, Emelie Strömfors, t.f. chefredaktör på Rum Hemma, Susanne Johansson, chefredaktör på Rum Design, Josefin Udén, chefredaktör på Nya Rum och Bettina Bieberstein-Lee, chefredaktör på Rum Ute. Juryns ordförande är arkitekturhistorikern Martin Rörby